Beleggers lijken veel vertrouwen te hebben in Donald Trump als nieuwe Amerikaanse president. Zijn economische stimuleringsplannen kunnen positief uitpakken voor de economie.

Maar dat optimisme is niet terecht, waarschuwt hoofdeconoom Keith Wade van vermogensbeheerder Schroders.

In tegenstelling tot de sombere voorspellingen is er na de uitverkiezing van Trump een ware aandelenrally op gang gekomen. Ook lopen de rendementen op obligaties op en worden de rentecurves steeds steiler.

Maar er zijn nog zoveel politieke en economische hobbels voor de plannen van Trump dat het gevaarlijk is uit te gaan van snelle economische groei, zegt Wade.

Sowieso zal het nieuwe beleid pas op z’n vroegst aan het eind van dit jaar impact gaan krijgen. Ook is het maar de vraag of zijn eigen Republikeinse partij wel in zal stemmen met de omvangrijke stimuleringsplannen:

"Het begrotingstekort stijgt naar verwachting aanzienlijk als Trump’s plannen worden uitgevoerd. En dat is voor veel Republikeinen die de impact op het begrotingstekort vrezen, een brug te ver. Zij zullen dan ook belastinghervorming wenselijker achten dan belastingverlaging."

En als het al tot een belastingverlaging gaat komen, dan zal die grotendeels terechtkomen bij de allerijkste Amerikanen. Die zijn eerder geneigd tot oppotten dan tot uitgeven, dus zal de economie daar minder van profiteren dan verondersteld, denkt Wade.

Ook twijfelt hij of private partijen wel zo enthousiast gaan investeren als de bedoeling is:

"De huidige plannen gaan ervan uit dat de private sector in de infrastructuur zal investeren doordat de overheid subsidie verleent in de vorm van een belastingvoordeel, in plaats van dat de overheid zelf direct investeert in de infrastructuur. Er is een risico dat het veel tijd zal vergen voordat de private sector hiervoor warmloopt."

Al met al verwacht Wade dan ook dat het huidige heersende optimisme in de loop van 2017 in twijfel wordt getrokken als Trump’s plannen worden geherwaardeerd.